Koffein boost i flere varianter
Alle kan have brug for at noget ekstra turbo i overetagen, når vi er kommet lidt for tidligt ud af fjerene. Sidder og hænger foran computeren på arbejde eller skal præstere noget, for eksempel til en eksamen.
Så er det jo godt, at kloge mennesker har skænket os magiske væsker, som kaffe, cola og alverdens afskygninger af energidrikke.
Men hvilket vidundermiddel virker egentlig bedst?
Og kan man få så meget koffein, at det er farligt?
1) Hvad får man mest energi af at drikke?
Når vi taler om at få energi i denne forbindelse, betyder det formentlig, at vi taler mængder af koffein. Hvis man drikker samme mængde af alle tre drikke, får man mest fra kaffe. Men energidrikke som Red Bull indeholder altså også meget koffein, fortæller John Christian Larsen.
Fødevareeksperten forklarer, at:
- en liter stærk kaffe indeholder op mod 1.000 milligram koffein.
- Insisterer man på at hælde en hel liter af det endnu stærkere espresso ned, ryger man op på den tredobbelte mængde.
- En liter energidrik indeholder 320 milligram koffein, altså omkring en tredjedel af en liter kaffe.
- En liter cola rummer lidt mindre end 100 milligram koffein, altså omkring en tiendedel af en liter kaffe.
Drikkene kan gemme på andre opkvikkende stoffer fra samme kemiske gruppe som koffein. Det drejer sig om theobromin og teofylin, som f.eks. findes i te. Men stofferne virker mindre kraftigt end koffein, og der er en væsentlig mindre mængde af dem.
Ifølge John Christian Larsen skulle det heller ikke betyde noget for effekten af koffein, om der er sukker i drikkene. Som det er tilfældet med eksempelvis Coca-Cola og Red Bull.
Alt i alt: Hvis man gerne vil have et ordentlig skud koffein i så lille mængde væske som muligt. Så er det ned til automaten, ud til elkogeren eller hen på cafeen og bede om en balje espresso, som i øvrigt også skulle være den bedste form for kaffe for maven.
2) Hvad bliver hurtigst optaget i kroppen?
Det er hip som hap. Det er alt sammen væske. Og fordi det er opløst i forvejen, er det meget tilgængeligt og har let ved at blive absorberet i kroppen, konstaterer John Christian Larsen.
»Koffein fra drikke bliver optaget hurtigere, end hvis du for eksempel spiser fast føde eller en pille, som først skal ‘falde hen’, før koffeinen bliver tilgængelig.
Så med mindre du har en kanyle, er det hurtigst at drikke det.«
3) Hvor længe virker koffein?
Det afhænger af personen. Koffein bliver absorberet ind i blodbanen og fordelt videre ud i kroppen. Man siger, at man efter en time til halvanden har den største koncentration af koffein i blodet. Så går der mellem tre og syv timer, før mængden er halveret, afhængig af hvordan man er skruet sammen.
Koffein bliver omdannet – metaboliseret – i leveren af enzymer. Enzymernes arbejde varierer fra person til person, afhængigt af både vores gener og vores livsstil.
LÆS OGSÅ: Koffein og druesukker øger din effektivitet
Derfor skal nogle mennesker kun bruge tre timer, og andre syv timer, på at omdanne koffein til blandt andet metylxantin, som ryger ud af kroppen gennem urinen.
Jo mere du drikker, des højere koncentrationer af koffein får du, men halveringstiden bliver ved at være den samme.
Det gode spørgsmål er så:
4) Hvornår får man for meget koffein?
Fødevarestyrelsen har sat nogle grænser ud fra undersøgelser lavet i Canada. De viser, at koffein blandt andet kan give nogle børn angstanfald, hvis de drikker 5-10 milligram.
Derfor bør børn og unge op til 16 år, for en sikkerheds skyld ikke indtage mere end 2,5 milligram koffein pr. kilo kropsvægt.
En knægt på 50 kilo skal altså helst ikke drikke mere end en stor kop kaffe, eller allerhøjest en liter cola. (hvis man lægger alle spekulationer om sukker til side og kun skeler til indholdet af koffein).
»Man kan så sige; at hvis man drikker en kop om morgenen og én om aftenen, så bør der ikke være nogen fare, når man kigger på halveringstiden.«
Og generelt siger vi, at vi ikke tror på toksiske effekter hos voksne, når koffeinmængden er under 400 milligram om dagen. Så man skal ikke være bange for at drikke nogle kopper kaffe, på grund af indholdet af koffein, fortæller John Christian Larsen.
LÆS OGSÅ: Derfor får kaffe og alkohol dig til at tisse
Undtagelsen er gravide, som allerhøjst må indtage 300 mg koffein på en dag. Ellers stiger risikoen for at føde børn, der vejer for lidt.
Vanedannende, irritation, og søvnløshed
Andre mennesker løber muligvis ind i mere overfladiske problemer med irritation og søvnløshed, hvis de drikker for meget koffein. Men effekterne er generelt ret dårligt belyst.
Koffein er under mistanke for at være vanedannende og give hovedpine. Men på den anden side ser det også ud til at kunne bruges i behandling af forskellige sygdomme som for eksempel rygerben.
Indtil 2004 blev koffein betragtet som præstationsfremmende og var på listen over forbudte dopingstoffer. Men i dag blæser vinden den modsatte vej, og koffein bliver som hovedregel betragtet som et smagsstof, så længe det ikke optræder i overdrevent store koncentrationer – hvilket vil sige meget mere end man finder i espresso.
En god tommelfingerregel er: At hvis man får det dårligt af at drikke meget kaffe, cola eller energidrik – så lad være.
5) Kan man dø af at drikke for meget koffein?
John Christian Larsen vurderer, at det korte svar er:
Nej, du kan ikke dø af en overdosis koffein ved at drikke kaffe, energidrikke eller cola
Vurderingen er: At en dødelig dosis koffein for voksne mennesker svarer til 80-100 kopper kaffe, som bliver høvlet ned hurtigt efter hinanden.
Man har ganske vist rapporter om meget højt indtag af energidrikke sammen med ekstrem fysisk aktivitet, især på diskoteker, hvor man har haft tilfælde af dødsfald.
Men det er formentlig på grund af dehydrering, fordi koffein og alkohol er vanddrivende. Når man danser hele natten, og måske endda også indtager andre stoffer, så giver det selvfølgelig en risiko, siger John Christian Larsen.
Det mest sikre, man ved omkring sammenblandingen af koffein og alkohol er, at folk tror, de er mere ædru, end de er. Det har man påvist objektivt. Du kender det fra fester, hvor du har fået lidt for meget; så tager man en kop kaffe og føler, det hjælper lidt, men det gør det altså bare ikke.«
LÆS OGSÅ: Lille studie: Energidrikke påvirker hjertet mere end andre koffeindrikke
Forskerne er stadig usikre på, hvad det egentlig gør ved kroppen og hjernen, når man blander alkohol og koffein.
Sker der noget ved at blande de tre koffeindrikke?
»Nej, koffein er koffein. Du får ikke noget ekstra ud af at blande.«
Har koffein andre konsekvenser, vi ikke har fået spurgt om?
»Nej, hvis man holder sig inden for de marginer, vi har talt om, så kan vi leve med det.«
Så blev vi lidt klogere på koffein. Med ro i sindet Kan du uden bekymring, gå ud og hente dig en kop kaffe, mens du overvejer om du skal have en coca-cola, eller en red-bull at skylle ned med.