Det er så småt ved at ændre sig
Kvinder har længe været aktive selvudviklere. Og gået til alt fra tantra til terapi, til foredrag om være kvinde, og til orgasmeworkshops, og hvad har vi...
‘Imens har mændene siddet i sofaen eller måske gået til fodbold’
Mandeterapeuter melder om øget interesse for især gruppeforløb. Hvor de lærer at takle den moderne verdens udfordringer, i trygge og alligevel udfordrende rammer.
Vi har talt med et par mandeterapeuter om denne tendens, og hvad det er kursisterne søger og forhåbentlig finder.
Først på podiet er Tomas Friis fra mandekursus.dk
Han oplever, at der er sket rigtigt meget på de 10 år, han har lavet mandegrupper, kurser og workshops for mænd.
I ‘gamle’ dage var det en kamp bare at samle 6-8 stykker til en mandegruppe. Eller et weekend kursus en eller to gange om året.
Nu kører vi fire-fem store kurser á tre-fire-fem dage, og vel efterhånden 8-10 Mandegruppeforløb på mellem 3 og 4 måneder hvert år. Og der kommer flere og flere til.
Dertil kommer 10-15 et-dages workshops hvert år, og vi rammer bredere geografisk.
Ikke bare København og Nordsjælland, men også flere af de større jyske byer, siger Friis, der tror, at det samlede tal, der arbejder med egentligt mandearbejde, er steget fra en håndfuld for 10 år siden til måske 20-30 stykker.
Hvad tror du, denne stigning skyldes?
Mændene i dag er grundlæggende de første par generationer, efter kvinderne smed bh’en, og gik i basisgrupper, og efter at skilsmisser blev mainstream.
Det vil sige, at de opererer i et helt nyt felt sammenlignet med deres fædre og bedstefædre. Og uanset hvad man mener af godt eller skidt om ‘gamle dage’, så passede mænds og kvinders rolle til hinanden.
Mænds roller var veldefinerede i de fleste områder af livet. Forventningerne var kendte.
‘gør, som far gør’
I det 21. århundrede er spille-reglerne for kæreste/elsker/mand/far lavet helt om
Foruden måden vi indretter rigtig meget af resten af samfundet på. Herunder er en masse af de jobs, mænd havde i gamle dage forsvundet – så ikke alene kan kvinder selv. En hel del af det mænd kunne, er enten blevet helt irrelevant, eller stærkt indskrænket, og mere er på vej helt væk.
Om 20-30 år bliver det svært at finde et job som chauffør, når bilerne kører selv, siger Friis, og påpeger, at fædre/bedstefædre har ikke kunnet give noget videre til sønnerne:
Hvor fanden skulle de vide det fra, de er jo selv fra en anden tid, med en anden samfundsstruktur, andre krav og andre roller.
Lærer sig selv at kende
Mandeterapeuten mener, at disse mænd søger både at lære sig selv at kende. Og at finde ud af, hvordan man(d) kan navigere i det samfund, det familieliv og de parforhold, vi har fået skabt.
De søger også et rum, hvor kvinder ikke har adgang. Hvor de kan finde ud af det, uden at have mor eller kæresten til at råbe fra side-linien. Ligesom kvinderne i øvrigt har gjort i 50 år.
Kvinderne spurgte sgu heller ikke om hverken lov til eller gode råd til, hvad de skulle gøre. De gjorde det selv, og nu begynder mænd stille og roligt at gøre det samme.
Hvad lærer du dem?
Grundlæggende at de for det første hverken er defekte, forkerte, fortabte eller gået i stykker. De har bare haft out-datede, decideret dårlige eller helt fraværende læremestre i ‘uddannelsen til at være mand.’
Så de har lært en bunke lort, og at der er masser af det
Lort som de burde have lært om af deres fædre. Men det er viden som de aldrig har fået adgang til, og ikke kan give videre siger Tomas Friis.
Han mener, det meget handler om at finde ud af, hvem de i virkeligheden er
Inde under alt det tillærte, ‘man’ skal være ifølge alle mulige andre. Og at det er OK at have behov og grænser, og at stå på mål for sig selv.
Det handler ikke om, hvad mor, kæresten, chefen, beskæftigelsesministeren eller naboen synes, de skulle, kunne og burde være.
Men hvem de er, hvad de vil og ikke vil
Og så selvfølgelig hvordan man(d) omgås den moderne kvinde uden at være en idiot og uden at blive kørt over.
Hvordan man bliver en bedre elsker – ikke bare for hendes skyld, men især for deres egen, lyder det fra Friis.
Han mener også, at mange mænd lever med et elendigt følelsesliv, og sexliv. Uden at have nogen idé om, at det overhovedet kan være anderledes.
Kuet
Føler disse mænd sig kuede af kvinder?
– Nogle gør.
Men det er vigtigt at forstå, at det ikke kun, langt fra, handler om at være mænd i forhold til kvinder.
Det handler for flertallet lige så meget om at finde ud af, hvad de vil med deres liv, deres job, og karriere, deres far-rolle osv.
Kvinder er selvfølgelig vigtige i næsten alle mænds liv. Der er bare én ting, der er endnu vigtigere for dem. Og det er dem selv.
At finde ud af, at de er noget, kan noget og vil noget – fordi de er Mænd. Også – men ikke kun – som ‘nogens’ mand, kæreste eller elsker.
Guruer
David Deida og Eli Buren er to af guruerne i mandeterapi – og de fleste af dine kollegaer trækker på dem. Hvad står de for?
De kommer fra den moderne udgave af den østlige eller taoistisk/tantriske tradition. Kombineret med noget af den amerikanske tradition for Mandearbejde.
Det de står for, handler meget om at arbejde med energi, og med at have en retning i livet, og om at være troværdig. Ikke bare i det du siger, men helt ned i det kropslige. Det du siger, det du gør, det du er, og måden dét hænger sammen på, forklarer Friis.
Han mener, at det stadig er sådan, at når man siger Mandegruppe, så tænker de fleste enten Carl-Mar og voldsom Volvo i mudderet. Eller 70’er basisgruppe med mænd der siger undskyld i Mao-sko og hønsestrik.
Men mandegrupper de sidste 10-20 år har cirka 0 procent til fælles med det. Og det image er heldigvis langsomt ved at skifte, selvom det går langsomt. Det vi har lavet de seneste 10 år, er en kombination af ældgamle traditioner, fra mytologi og overgangsriter, der er bragt up-to-date.
Og fusioneret med selvudviklings-‘teknologi’ baseret på blandt andet moderne psykologisk og neurologisk viden.
Selvsikre
Tomas Friis mener, at det mandearbejde, han laver, er det seriøse og modsatte af nullernes scorekurser. Det er et arbejde med at blive en bedre udgave af sig selv:
Bivirkningen af det arbejde er så, at langt de fleste faktisk oplever, at de bliver mere selvsikre, og groundede, og dermed attraktive på kærestemarkedet eller overfor deres kvinde.
Den ægte vare indvendigt fremfor distance blænderi på overfladen. Så jo, det hæver en mands aktiekurs. Ikke fordi du kan presse på nogle hurtige score-teknikker, men fordi værdien af manden faktisk stiger.
Mere af den ægte vare og mindre bull-shit og overflade-bingo
Mandeterapeuten mener, at mange kvinder har flyttet sig de seneste 50 år. Mens mænd bare er flydt med, og har forsøgt at indrette sig som mere eller mindre døde fisk, der flyder med strømmen.
Der er stadig mange mænd, der kommer enten på direkte opfordring af deres kæreste.
Eller primært fordi, de har indset, at hvis de ikke tager sig sammen, så bliver de hægtet af i parforholdet.
Men det gælder ikke kun i forhold til kvinder. Men også i forhold til, at hamsterhjulet er blevet mindre og mindre attraktivt. Der er rigtigt mange mænd med en kone, en karriere, 2-3 børn og en Golf 1,8, der vågner op og spørger sig selv, om dét virkelig er det hele, som de skal frem til resten af livet.
Ligestilling
Mandearbejde og Mandegrupper handler ikke om kønskamp og ligestilling, mener Friis:
Kønskamp, ligestilling og mere og mere udviklede, selvstændige og selvbevidste kvinder, gør det bare tydeligt for mange mænd, at de altså også har et stykke arbejde at gøre.
Og det er noget deres fædre og mødre, ikke hverken har lært dem, eller for kvindernes eller mødrenes vedkommende kan lære dem.
Det er lidt som at stå i mesterlære
Du er nødt til at omgive dig med nogen, der selv ved, hvad det handler om. Nogen, der har prøvet det hele på egen krop.
Det mænd giver hinanden i mandearbejdet er rollemodeller at spejle sig i. Og selvom ingen af os er perfekte, og kan det hele, og fungerer som Supermand. Så er alle stumperne til ‘en hel mand’ til stede i sådan en gruppe.
Så det er både en form for kursus, og en proces, hvor deltagerne låner nogle byggeklodser af hinanden, og derfor bliver mere komplette som individer.
Hvad er en rigtig mand så?
Det er den mand du rigtigt er. Inde under al den forurening af dårlig lærdom, uheldige erfaringer og manglende læremestre, de har samlet sammen.
Der ER ikke nogen ‘rigtig-mand-skabelon,’ man(d) skal passe ned i – du er sgu skræddersyet. Som nogen vist har sagt det:
‘Hellere være den originale dig, end en dårlig kopi’
Der er faktisk kun ét princip eller ét begreb, der ikke er til forhandling. Det gælder for alle mænd, uanset hvilken størrelse, alder, form eller baggrund de har.
Og det er, at en rigtig mand siger, hvad han gør, og gør, hvad han siger...