Kaffe ødelagde ikke søvnen

En dansk professor kalder studiet veludført, men forklarer, at det i høj grad afhænger af genetik og det enkelte individ, hvorvidt kaffe forstyrrer ens søvn.

Annonce

Kan du så drikke løs før sengetid?

Du stirrer op i loftet, tæller får eller ligger og tænker på, om det er den koffeinholdige aftenkaffe, der stadig florerer i systemet, som holder dig vågen.

Men ifølge et dugfrisk studie fra Florida University, der er udgivet i tidsskriftet SLEEP og citeret i flere medier, burde kaffe ikke være den store søvnsynder, som den tidligere er blevet udråbt til.

Studiet er blevet til i et samarbejde mellem flere store universiteter, blandt andet Florida Atlantic University og Harvard Medical School, og beskrives som en af de største undersøgelser af sin slags. 

Forskerne har haft til formål at undersøge, hvorvidt rygning samt indtagelse af alkohol og koffein om aftenen har indflydelse på nattesøvnen blandt en afroamerikansk kohorte (en afgrænset gruppe af personer, hvis sygdomme studeres over en given tidsperiode, red.). 

Kaffe har ikke den store betydning

Resultaterne viser i tråd med andre undersøgelser, at rygning og alkohol havde forværret deltagernes nattesøvn.

Et nyt studie med afroamerikanere tyder på, at en aftenkaffe ikke er med til at forstyrre din nattesøvn. (Foto: Shutterstock).

Men kaffe viste sig ikke at have den store betydning for deltagernes nattesøvn, hvilket tidligere studier ellers har beskrevet.

Eksempelvis viste et studie tilbage i 2015, at kaffe forstyrrer hjernens indre ur med helt op til 40 minutter, hvilket du kan læse om i artiklen ‘Aftenkaffen udskyder din nat med 40 minutter‘.

Så kan det virkelig være rigtigt, at indtagelse af kaffe mindre end fire timer før sengetid ikke påvirker søvnen? 

Vi har hevet fat i Kjeld Hermansen, der er professor på medicinsk endokrinologisk afdeling MEA, Aarhus Universitetshospital og medlem af Vidensråd for Forebyggelse, og som har kigget nærmere på de nye resultater for Videnskab.dk.

Han kalder det overordnet et 

»stort, veludført og interessant studie.«

Mangler mængden af kaffe

I studiet fandt forskerne ingen sammenhæng mellem indtagelse af koffein mindre end fire timer før sengetid og et anderledes søvnmønster hos deltagerne, hvorfor man kan fristes til at tro, at det er okay at hælde kaffe i sig, kort tid før man skal sove.

785 deltagere indgik i studiet. I en uge førte de søvndagbog, hvori de angav deres forbrug af alkohol, koffein og nikotin, fra fire timer før de gik til køjs.

Derudover blev deres søvn monitoreret med en aktigraf, der er en armbåndsurlignende sensor, som kan kortlægge søvnlængde og søvnkvalitet.

Ifølge Kjeld Hermansen er monitoreringen en af styrkerne ved studiet, mens den manglede kontrol med mængden af kaffe, som deltagerne har hældt i sig, gør det svært at sige noget om kaffens reelle effekt. 

»Man ved ikke, om det blot er en slurk kaffe eller 4-5 kopper med koffein, deltagerne har drukket. Mængden af koffein varierer meget, fra hvilken type kaffe det er. Det er også vigtigt at vide, hvor længe der er gået, siden de fik kaffe forud, da koffeinpause kan spille ind,« fortæller professoren.

Forskerne skriver da også selv i studiet, at en af svaghederne ved undersøgelsen er, at det har været svært at slå fast, hvor store doser af koffein og nikotin deltagerne har indtaget mindst fire timer før sengetid.

Kjeld Hermansen fremhæver ligeledes, at det ikke er til at vide, om personerne, der drak kaffe før sengetid, også havde røget en cigaret eller drukket et glas vin. 

40 procent angav i studiet, at de drak kaffe før sengetid. 

Genetik spiller en rolle

Selv om Kjeld Hermansen kalder studiet for veludført, understreger han, at genetik spiller en væsentlig rolle i forhold til, hvor meget ens søvn påvirkes af kaffe. 

Han uddyber, at forsøget udelukkende er foretaget med afroamerikanere, hvorfor det ikke er sikkert, at det samme gør sig gældende for eksempelvis europæere – og han kender heller ingen undersøgelse om netop dette. 

Kjeld Hermansen refererer ligeledes til konklusionen i rapporten ‘Søvn og sundhed’ udgivet af Vidensråd for Forebyggelse.LÆS OGSÅ: Sådan løser du dine søvnproblemer

Af konklusionen fremgår det, at mange undersøgelser viser, at:

  • Koffein forkorter den totale søvnlængde og forlænger den tid, det tager at falde i søvn.
     
  • Der er store individuelle forskelle i koffeins omsætning og virkning.
     
  • Billedet kompliceres yderligere af, at koffeins opkvikkende effekt og negative indflydelse på søvn måske er udtryk for den normale funktion efter koffeinabstinens, idet mange søvnundersøgelser anvender mange timers forudgående koffeinpause.

Professoren vil dog stadig fraråde at hælde kaffe i sig før sengetid, fordi det kan påvirke indsovningen.

Men han uddyber, at virkningen af koffein ved sengetid varierer, og studierne kan være vanskelige at gennemskue grundet forudgående koffeinpause.

Alkohol og nikotin er de største syndere

Studiet er imidlertid dårligt nyt for de rygere, der gerne nyder lidt tobak, før de besøger drømmeland.

Nikotin og alkohol er nemlig de største syndere, når det kommer til at forstyrre ens søvn, ifølge studiet.

Forskerne fandt, at indtagelse af nikotin og alkohol mindre end fire timer før sengetid gav deltagerne en væsentligt dårligere søvnkontinuitet – selv når de kontrollede for alder, køn, uddannelse og aktiviteter dagen efter.

Særligt var der sammenhæng mellem effekten af nikotin før sengetid hos individer, der lider af søvnløshed – faktisk reducerede nikotin deres varighed af søvn gennemsnitligt med 42 minutter.

Og de resultater passer godt med, hvad tidligere forskning viser, fortæller Kjeld Hermansen. 

»Tidligere forskning viser, at både rygning og alkohol kan have en effekt på ens søvn, og man kan få en mere urolig søvn ved indtagelse af alkohol før sengetid,« forklarer professoren. 

Grundlæggende råder Kjeld Hermansen folk til selv at mærke, hvordan deres krop reagerer på kaffe, fordi virkningen og nedbrydningen af koffein varierer fra person til person. 

Videnskab/ForskningVidste du...Kaffe ødelagde ikke søvnen

Derfor skal du skabe fred med dig selv i dag

Jeg vil gerne skabe fred med mig selv Jeg har...

Ja, du er en rigtig mand

Illusionen om, at nogle mænd er perfekte og ‘rigtige', er ødelæggende. Vi er alle sammen rigtige mænd, og vi kan alle sammen blive bedre mænd.
Annonce
Annonce

Fik du ikke læstSE HER
Anbefalet til dig