Fire ædle sandheder i buddhismen

Lær om fire fantastiske sandheder, som vil ændre dit udsyn på livet!

Annonce

De fire sandheder i buddhismen taler om vejen, som fører til Nirvana

Buddha’s four noble truths…

At forstå disse fire sandheder kan føre til oplysning, ophør af lidelse og opnåelse af en tilstand af fuldstændig befrielse.

At gå gennem de fire sandheder i buddhismen vil hjælpe dig med at nå dit oplyste selv. 

Imidlertid er det at lære om de fire ædle sandheder befriende i sig selv. Moderne buddhisme betragter disse sandheder som den vigtigste del af undervisningen.

På samme tid kan disse sandheder højne dit syn på livet, og de er en del af Buddhas historie, idet han gik igennem dem for at opnå oplysning. Theravada-traditionen, som anses for at være den ældste buddhistiske lære, mener, at de er yderst vigtige.

Hvad er de fire sandheder i buddhismen?

Dukkha

Al eksistens er utilfredsstillende. Alle oplever lidelse. 

Lykke er aldrig absolut, fordi der altid enten er lidelse til stede eller truslen om den. Et nyt liv kan være en lykkelig begyndelse, men det er samtidig begyndelsen på slutningen. For det sekund et menneske bliver født, er det bestemt til at dø.

Dukkha er dermed lidelsens sandhed. Det er den uperfekte måde at se på verden omkring os, idet man husker på, at endda kærlighed kan føre til lidelse.

Samudaya sacca

Lidelse kommer fra tilknytning, uvidenhed og begær.

Alt, du ønsker, kan som minimum gøre dig ulykkelig eller utilfreds. Begær og tilknytning til materielle ejendele og de mennesker, du elsker, idet mennesket er flygtigt, vil før eller senere forårsage smerte.

Ifølge denne lære forårsager menneskelig inderlighed og menneskelige valg til lidelse. Lidenskab kan være for voldsom en stimulus, og valg kommer indefra.

Forståelse af, hvor smerten kommer fra, kan føre til tilfredshed og mindre lidelse.

Nirodha

Denne ædle sandhed siger, at selv, når den knytter sig til menneskelivet, kan smerte overvindes. 

Du kan overvinde smerten ved at slippe af med begær og tilknytning til al eksistens.

Ideelt set skal du kigge dybt i dig selv og finde ud af, hvad der er årsagen til smerten. Buddha taler om at fjerne de fem giftstoffer, som er tilknytning, had, uvidenhed, jalousi og selviskhed. På denne måde, samt gennem gode gerninger, vil du få god karma.

Marga

Marga er den sidste af de fire ædle sandheder i buddhismen, og det er den ædle ottegrenede sti. Denne sti har otte  læresætninger:

  • Sandt udsyn
  • Sande intentioner
  • Sand tale
  • Sand adfærd
  • Sandt levebrød
  • Sand indsats
  • Sand mindfulness
  • Sand meditation

Alt det ovenstående må gøres i den rigtige rækkefølge for at nå Nirvana. Det er den perfekte måde at gå ned af den ottegrenede sti og opnå indre fred.

Kort fortalt er de fire ædle sandheder i buddhismen den eneste vej til Nirvana. Det er den vej, som Buddha tog for at komme dertil og efterlade enhver smerte relateret til menneskelig eksistens.

PsykiatriPsykologiFire ædle sandheder i buddhismen

Hvorfor har mange mænd svært ved at tale om følelser?

Mænd vil hellere klare problemerne over et spil fodbold end at tale om følelser. Men hvorfor kan det være et problem.??

Hussain: Min søn skal ikke være bandekriminel

Problemet eksisterer fordi indvandrerfamilier bruger alle deres ressourcer på pigerne, da de kommer til at definere familiens ære.
Annonce
Annonce

Fik du ikke læstSE HER
Anbefalet til dig