Fordele og ulemper ved optimisme

Byen Higuera de la Serna gik fallit. Byens beboere valgte istedet for at klage at påtage sig ansvaret, som normalt var kommunens, men som den simpelthen ikke længere kunne håndtere. I deres fritid tilbød de alle at påtage sig mere arbejde, fra rengøring til byggearbejde.

Annonce

Denne sag er blot endnu et bevis på, at når mennesker finder sammen i komplicerede tider, kan det vække optimisme til trods for omstændighederne.

Illusionen af overlegenhed

Neurologen Tali Sharot fra University College i London bekræfter, at på samme måde, som vi oplever optiske illusioner på, tror vi sommetider, at vi ser noget, som ligger meget langt fra vores virkelighed, fordi vi underlægger os andre typer af illusioner. Nogle eksempler på de illusioner vi lider under indebærer:

  • Illusionen af overlegenhed, der får os til at tro, at vi er bedre end menigmand. Dette sker særligt ofte i det akademiske felt, hvor over 97% af mennesker mener, de er bedre end andre mennesker. Hvilket er umuligt, og dette er årsagen til, at det er en illusion.

“Jeg har min egen version af optimisme. Hvis jeg ikke kan gå gennem én dør, så går jeg igennem en anden, eller laver selv en dør. Noget skønt vil komme, uanset hvor mørk nutiden lader til at være.”

-Rabindranath Tagore-

  • Illusionen om introspektion henviser til vores overbevisning om, at vores motiver er baseret på noget. Dette vil altså sige, at hver gang vi gør noget, gør vi det af en årsag, selvom realiteten er, at sommetider eksisterer der hverken årsag eller motiv. Vi skaber blot et motiv for at forsøge at forklare os selv, hvorfor vi udfører denne ting.
  • Den optimistiske skævhed refererer til at overvurdere vores muligheder for at udleve positive erfaringer, og undervurdere vores chancer for at opleve de negative. Derfor ender vi med at overvurdere vores levetid eller vores faglige succes, og undervurdere chancerne for, at vores forhold vil ende, eller at vi bliver syge.

Fordelene ved optimisme

Den optimistiske forudindtagelse har mange fordele og ulemper. Nogle fordele er:

  • Helbred. At være optimistisk promoverer vores helbred. Der er to primære faktorer bag dette: hvis vi forventer, at fremtiden vil bringe os gode ting, reducerer dette vores stress og angst. For eksempel har en optimistisk patient en tendens til at foretage sig ting, der gør ham eller hende mere rask. De følger lægens råd, passer på sig selv, og generelt er deres dedikation til behandlingen større.
  • At opnå sine mål. Optimisme kan føre til højere akademiske præstationer og selve det at nå dine mål. Hvis du tror, at alt nok skal gå fint efter, der sker noget slemt, skræmmer du samtidig modløsheden væk. Undersøgelser angående optimisme har vist, at folk, der har denne forudindtagelse, arbejder mere, holder længere ud og ender med at tjene flere penge.

“Ingen pessimist har nogensinde oplevet stjernernes hemmelighed. Og de har heller ikke sejlet på ukendte vande eller åbnet døren til den menneskelige sjæl.”

-Helen Keller-

På den måde er optimisme særligt positivt, når den kombineres med selvkontrol selvstændig effektivitet. Når den er subtil og ikke overdreven, og når den anvendes i situationer, hvor vi har plads til at udøve den.

Læs også: Introvert eller ekstrovert? Du er formentlig hverken det ene eller andet.

Ulemperne ved optimisme

Men selvom optimisme har nogle meget vigtige fordele, kan den også have en negativ side. Den har de følgende ulemper:

  • Hvis vi tror, at alt nok kommer til at ende okay, kan det være, vi ikke tager de nødvendige forholdsregler. Vi foretager ikke de medicinske undersøgelser så ofte, som vi burde, vi bruger ikke hjelm eller sikkerhedssele, når vi kører, og vi ser os ikke for over vejen, fordi vi ikke, tror der kommer til at ske noget. Derfor kan man sige, at vi ofte ser en forstyrret følelse af usårlighed i optimistiske mennesker. 
  • En person, der er optimistisk, tror, at de vil færdiggøre de aktiviteter, de skal udføre, langt hurtigere, når det kommer til skolen eller opgaver på arbejdet. De undervurderer tiden og den indsats, de har brug for.
  • Optimisme er særligt negativ, når den afholder os fra at være aktive. Eftersom det kan føre til afholdelse fra forebyggende foranstaltninger. Eller fordi det normalt er underlagt troen på chancer, mere end en tro på en selv.

Sådan skelner man mellem en optimist og en pessimist

Mange undersøgelser er blevet udført omkring optimisme og pessimisme. 

Under en undersøgelse fik de personerne en eksamen. Optimisterne, der ikke bestod, var ikke skuffede. For de mente, de nok skulle klare det bedre næste gang. Pessimisterne fik det værre. For de troede på, at deres resultat beviste, at de ikke kunne bestå eksamen.

På den anden side så mente de optimistiske personer, der havde bestået eksamen, at de havde klaret det fint. De forudsagde også, at de ville klare sig godt under den næste eksamen. Men pessimisterne, der bestod eksamen, mente kun, at det skyldtes rent held.

Derfor bliver en optimist ikke modløs over ikke at nå et mål. I stedet bliver de motiverede til at fortsætte og klare det bedre næste gang. Den største forskel mellem en optimist og en pessimist er, at den førstnævnte altid ved, hvordan man udnytter noget, der kan virke som et problem for en anden.

“Du er så gammel som din tvivl, og så ung som din tillid til dig selv.”

-Samuel Ullman-

PsykiatriPsykologiFordele og ulemper ved optimisme

Porno, alkohol og træning: Hvad sker der i hjernen, når vi bliver afhængige?

Hjernens belønningssystem er en mekanisme, der egentlig har til formål at sikre vores overlevelse, men som kan være med til at skabe en afhængighed.

Bliver ‘stjernetosset’ når jeg ser Brian Laudrup

Har du set reklamer for pengespil i Tv - og har du tænkt tanken, at der ligegodt er mange?
Annonce
Annonce

Fik du ikke læstSE HER
Anbefalet til dig