Hvad betyder det at forstå en anden fuldstændig?

Det er sandsynligt, at kun få mennesker rigtig forstår dig. Hvad gør disse mennesker anderledes? Er det empati eller det følelsesmæssige bånd, de har til dig? Der er faktisk adskillige faktorer i spil, og i dag vil vi tage et kig på, hvad disse er.

Annonce

Autentisk respekt

Selve grundlaget for empati er i sandhed at kunne forstå en anden. Autentisk respekt er kun mulig, når du gør en indsats for at skabe forbindelse til en anden og forstå deres liv, behov og følelser.

Faktisk er autentisk respekt det, som gør, at du kan enes med andre mennesker. Hvis du forstår og føler med en anden, føler du også, at denne person fortjener hensyn og påskønnelse.

Tænk lige lidt over det. Forestil dig en verden, hvor mennesker opførte sig som om, de boede i en myretue. Hver person tjener et formål, og hvert medlem af samfundet udfører sit arbejde uden ambitioner eller motiver.

Ingen bekymrer sig om andre

Der er ikke noget, der hedder gensidig forståelse. Resultatet er, at empati ikke eksisterer. Det gør de følelser, der tilskynder opmærksomhed, pleje, venskab og altruisme, heller ikke.

Uden disse processer eksisterer menneskeheden, som vi kender den, ikke. Jo modgang og konflikt er også menneskelige grundforhold. Dog er ingen mental eller følelsesmæssig proces lige så vigtig for at komme overens med andre, end det at kunne forstå. Ironisk nok er det også en af de sværeste ting for os at kunne.

Hvis du i sandhed forstår et andet menneske, gør du det på en meget konkret måde, frivilligt og uden at dømme. I dag vil vi dykke dybere ned i, hvad det betyder at være en forstående person.

At vide, hvordan man kan forstå en anden

Det er utrolig frustrerende at føle sig misforstået. Du har sikkert følt denne ubehagelige følelse i din barndom, når dine forældre, søskende eller lærere ikke forstod, hvad du gik igennem. Når du føler dig misforstået, føler du en blanding af vrede og tristhed. Faktisk ændrer disse følelser sig ikke med alderen.

Derfor er følelsen af at blive misforstået en af de mest smertefulde følelser. Hvis du selv har oplevet det, er du måske mere opmærksom på at være forstående og empatisk. Du ønsker at dyrke denne færdighed, selv om nogen har fejlet overfor dig på vejen. Og du må gøre det godt.

Som Johann Wolfgang von Goethe engang sagde, “en person hører kun, hvad han forstår”. Folk finder ofte kun en forbindelse med dem, der er lettest at forstå og er enige i deres værdier, idéer og tanker.

På den anden side kræver det en indsats at forstå en anden. Faktisk kan det endda indebære mod. Når alt kommer til alt, betyder det at forstå, at du bliver nødt til at opdage, acceptere og forbinde dig med en, som tænker anderledes end dig.

Sand forståelse

Hvis du virkelig ønsker at forstå et andet menneske, er det vigtigt at afklare en vigtig detalje. At opfatte er ikke det samme som at forstå. Med andre ord fokuserer man på at decifrere, hvad den anden person siger. De er klar over beskeden og dens mening, men ikke mere end det.

Forståelse indebærer en langt dybere proces. Det handler ikke kun om at forstå ordene, som den anden siger. I stedet handler det om at bruge empati til at skabe forbindelse med det andet menneskes unikke realitet. Derfor er det vigtigt at forstå, at denne proces er utrolig aktiv og kompleks.

Hvis du ønsker, at denne proces skal være effektiv, er du nødt til at bruge, hvad psykologerne kalder “theory of mind”. Theory of mind er evnen til at forstå andre menneskers mentale tilstande (tanker, frygt, ønsker og intentioner, blandt andet).

Ved at gøre det kan du forstå, hvorfor de handler på en vis måde, og endda forudse fremtidige begivenheder.

Når du er i stand til at bearbejde denne information, tolker du den, så du kan handle derefter. Alle disse mekanismer mødes i en mental tilstand af forståelse. Det er dog vigtigt, at du ikke forsømmer det følelsesmæssige aspekt af forståelse.

Forståelse før fordømmelse

I sin bog taler Daniel Goleman meget om behovet for at forstå andre mennesker. Imidlertid understreger han, at dette ikke kun betyder, at du forstå, hvad en anden tænker eller føler. Det er ikke nok blot at være opmærksom på, at en person føler sig bange eller trist. 

Sand forståelse er ikke mulig uden et villigt og interesseret hjerte. Derfor er theory of mind ubrugelig for følelsesmæssig intelligens, hvis f.eks dit sind er et andet sted, mens din partner taler til dig. Ud over denne vilje og en aktiv følelse af at ville åbne sig for den anden person og forstå, hvad de siger, er der andre vigtige faktorer:

  • Lytte aktivt. Du skal være modtagelig for andre mennesker uden at have nogen bagvedliggende motiver. At lytte aktivt betyder oprigtigt at høre, ikke bare at vente på, at den anden stopper med at tale, så du kan sige, hvad du vil.
  • At lytte uden at dømme. At vide, hvordan man forstår et andet menneske betyder at skabe forbindelse til deres virkelighed uden fordømmelse, fordomme eller mærkater.

Afslutningsvis er det en meget kompleks proces at forstå nogen ægte. Alligevel er vi i stand til at gøre det i praksis. Hvor der er vilje, er der vej.

DanmarkMenneskerHvad betyder det at forstå en anden fuldstændig?

Ældre indvandrer til ung indvandrer: Derfor kan ingen lide dig

Cherif El-Ayouty kom til Danmark i 1968 - og elsker sit liv her. Nu revser han de unge indvandrere, der ødelægger det for andre: Det er jeres egen skyld at ingen kan lide jer

Overflod af spilreklamer: – De er giften i mit liv

Få de bedste odds. Vind store gevinster. Lav risiko. Hvem scorer det næste hjørnespark? Tænk, hvis du vandt.
Annonce
Annonce

Fik du ikke læstSE HER
Anbefalet til dig